The Yellow Tulip of Cazane

In scientific reserve bordering the Danube - "Cazane", located in the perimeter of 115,655 hectares of Iron Gates Natural Park, flourishes the yellow tulip (Tulipa hungarica Borb.), a species of tulip unique in the world, declared a natural monument and protected by law.



The species was described for the first time in 1882, by Vincze Borbás, in an areal on the steepness of Romanian Great "Cazane" of Danube. Two years later, in 1884, a Serbian scientist reported the same plant on the coast of an almost inaccessible peak, Veliki Strbač in Serbia. Today, the only place in the world in which this tulip can be found is in Romania, on the Danubian "Cazane", in Serbia this plant finally disappearing in the 1940'.


The species is endemic and flourishes from April to May.

Photos: Sretco Milanovici.

4 comments:

Unknown said...

Nu am fost anuntat in privinta afisari acestei poze, care este proprietatea mea.
De obicei, cand se preia o poza, se mentioneaza si autorul acesteia. De altfel exista si legislatia privind drepturi de autor.
Sretco Milanovici.

Adrian said...

Mii de scuze, nu am intentionat sa va incalc drepturile. Am inclus in articol numele dvs. (nu insa si link-ul, nu il am). Daca sunteti de parere ca v-am creat vreun prejudiciu, va rog sa ma anuntati si voi sterge fotografia imediat. In general indic sursele de informare si ale pozelor. Nu incerc sa ma justific, dar stiti foarte bine ca in foarte rare cazuri este precizat expres copyright-ul. Tot atat de rar este precizata insa si posibilitatea distribuirii libere a materialelor... Asa ca, in cazul in care materialele si pozele nu sunt facute chiar de noi, suntem intr-o incerta zona gri.

Unknown said...

Se intampla. Nici un fel de problema, pana la urma menirea pozelor este sa fie vazute nu ascuse. Adrian, prima poza (laleaua_cazane.jpg, cea in care apare laleaua pe un teren cultivat nu este a mea) si nu reprezinta specia T. hungarica (probabil este vorba de o varietate horticola). Cele doua poze de mai jos, am fotografiat in 2005). Toate cele bune.Sretco (orchids_mils@yahoo.com)

Adrian said...

Acum sunt convins ca ai dreptate, m-am uitat mai atent si petalele sunt mai rotunjite, frunzele au alta forma si dimensiune. Pe net am gasit-o ca fiind laleaua de Cazane, de aceea am pus-o. Cu siguranta ca in postarile mele apar destule greseli, datorita in primul rand grabei (incerc sa postez odata pe zi) dar si faptului ca primesc si materiale de la elevi, pe care mi-e destul de greu sa le verific. Multumesc inca odata.